fbpx

Vanliga frågor om dressincykling

Inför cyklingen

Hur bokar jag?

Du bokar enkelt direkt här på vår webbplats. Information samt bokning för respektive sträcka: HultsfredFlatenVirserumÅsedaVi kan tyvärr inte ta emot bokningar på mail, utan hänvisar till onlinebokningen. Detta då det är mycket högt tryck och vi i första hand vill hjälpa besökare på plats. Telefonbokningen är begränsad, så den sker i mån av tid, aktuellt bokningsläge syns alltid på nätet.


Hultsfredhemester

Bor du i Hultsfreds kommun och har fått ett invånarkort? Boka dressincyklingen som vanligt för Virserum, och visa upp kortet vid ankomst. För Flaten och Hultsfred så väljer du ”Hultsfredhemester” när du bokar och fortsätter enligt valen du får. OBS: Det är endast tillåtet att ha 3 bokningar eller färre samtidigt, för att ge så många som möjligt möjlighet att använda hemesterbjudandet.


Hur avbokar jag?

Avboka enkelt på vår bokningsssida, länken skiljer sig beroende på vilken sträcka du bokat. Om du inte lyckas logga in så maila oss på [email protected] och uppge ditt bokningsnummer samt vilken sträcka du bokat in dig på, så hjälper vi dig.

Avboka cykling med start i Flaten eller Hultsfred

Avboka cykling med start i Virserum eller Åseda


Hur betalar jag?

Vi tar Swish samt kort på samtliga orter, betalning sker i samband med ankomst så du behöver inte betala bokningen i förväg.


Bör jag ha några särskilda kläder?

Kläder efter väder, tänk på att du är ute i naturen och cyklar. Inte alltför ömtåliga kläder med andra ord.


Behöver jag bära hjälm?

Vi rekommenderar givetvis att ni har hjälm, särskilt för barn och ungdomar. Det finns ett litet antal hjälmar att låna vid starten, om ni glömt.


Kan även de minsta barnen följa med?

Absolut, barn som kan sitta upprätt själva/fastspända i barnstol, går jättebra. Vi har speciella barnstolar som man hänger på cyklarna, tänk på att det är ett begränsat antal på varje sträcka.


Hur många kan sitta på en cykel?

Det finns två sorters cyklar, en med stol och en med flak. I Hultsfred och Flaten är samtliga med stol, i Virserum samt Åseda är det blandat. Varianten med stol klarar av 2 vuxna, varianten med flak går bra för 1 vuxen och 1 barn/ungdom.


Cyklar man enkel eller tur och retur?

Du börjar och slutar på samma ställe. Hyr du t.ex. från Virserum och cyklar till Åseda, så cyklar du även tillbaka till Virserum.


Kan jag ta med mig hunden?

Ja det går att ta med sig hunden, men tänk på att det är en ganska högljudd miljö för en hund med deras goda hörsel. Hunden bör även vara bekväm med att sitta på flaket på cykeln så den inte hoppar av i farten t.ex. Överväg gärna om hunden måste följa med innan ni tar med den.


Under tiden som du cyklar

Finns det regler för cyklingen?

Innan ni börjar cykla så skriver ni under ett avtal med våra trafikregler. Dessa går även vår personal igenom med hela gruppen innan ni trampar iväg. Längs sträckorna sitter det dessutom stoppskyltar m.m. som visar var ni måste stanna och leda cykeln.


Kan jag stanna var jag vill?

Absolut, tänk på att lyfta av cykeln så andra kan passera, om du t.ex. vill stanna och ta en fikapaus längs sträckan. Respektera även privat mark och tomtmark.


Hur funkar det när jag möter andra cyklister?

Beroende på riktning så lyfter du eller den mötande cyklisten av sin cykel. Vår personal informerar om det på plats. Tänk på att lyfta i ramen/botten av cykeln, inte i styren osv.


Hur vänder jag cykeln?

Enklast är att använda våra vändplattor, de finns på utvalda ställen längs sträckorna. Annars vänder ni cykeln genom att lyfta en i vardera ände på ramen (ej i styren/sadlar etc). Vår personal visar hur det går till, innan ni trampar iväg.


Måste jag cykla hela vägen och tillbaka?

Det är valfritt hur långt man cyklar, men man måste alltid trampa tillbaka till startplatsen. Så börjar du cykla i t.ex. Virserum, så måste du avsluta turen där efter fyra eller åtta timmar.

Efter cyklingen

Något gick snett, vem kontaktar jag?

Prata med vår personal direkt på plats, i första hand, så försöker vi lösa det direkt. Annars kan du nå oss enklast på mail eller Facebook, så hjälper vi dig.


Jag har glömt något

Hör av dig till oss på mail eller Facebook, så hjälper vi dig.

Cykla dressin från Åseda
Vi har cyklar med barnstol i begränsat antal. Bra för de allra yngsta.
Dressiner i Åseda
I Hultsfred samt Flaten är samtliga cyklar utrustade med stol och klarar 2 vuxna. I Virserum samt Åseda är det cyklar både med och utan plats för 2 vuxna. Vi kan inte garantera plats med stol i Virserum och Åseda p.g.a det.
Dressincyklar vänds enkelt med våra vändplattor på utvalda platser. Det går även att vända genom att lyfta cykeln, en i vardera ände, om man hellre vänder på annan plats.

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.