fbpx

Cykla dressin från Virserum

Rotera telefonen! För att kunna använda vår bokning på små skärmar behöver du hålla telefonen i landskapsläge.

Cykla dressin förbi vackra sjöar och djupa skogar

Cykla dressin från Virserum mot Åseda, som ligger 27 km söderut från Virserum. Det första man möts av är de vackra sjöarna som följer järnvägen under första halvmilen ner till Mosstorp station.

Från Mosstorp tar de djupa smålandsskogarna vid och det är långt till närmsta bilväg. Triabo ligger på halva vägen och är också en populär rastplats med gungor, bänkar m.m.

Cyklingen fortsätter upp mot höglandet och stationssamhället Hultanäs. Stationshuset är renoverat av föreningen och återställt i 50-talsutförande med klassiska biljettluckan och postfacken. Kika gärna in genom väntsalsdörren.

En bit efter Hultanäs når man högsta punkten på järnvägen och befinner sig 125 meter högre upp än vad man gjorde vid starten i Virserum. Det betyder också att man med lätthet trampar hemåt tillbaka till Virserum då det är lätt nedförslutning stora delar av vägen hem.

Cykla dressin från Virserum till Åseda

Öppettider

Öppet 17/6-16/8 dagligen. Stängt 21-22/6 (midsommarafton/midsommardagen).

Priser

Halvdag (4 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong (1/7-31/8)
Vuxen (16 år och uppåt)200 kr250 kr
Barn (7-16 år)100 kr125 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Heldag (8 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong (1/7-31/8)
Vuxen (16 år och uppåt)400kr500 kr
Barn (7-16 år)200kr250 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik samt aktieägare i Smalspåret i Hultsfred AB får 50% rabatt på priset.

Bra att veta

I Virserum är de dressiner som kan förbokas av modellen med stol på sidan, vilket innebär att man kan sitta upp till 2st vuxna/dressin.

Ladda bilen

I Virserum finns laddning vid Ica Krysset (4st 22kW, ChargeNode, 4,75kr/kWh i juni 2024), 50 meter från stationen.

Foto: Karin Trygg / Olaf Lindström

Har du frågor om att cykla dressin? Få svar på de vanligaste frågorna.

Några ord från tidigare besökare:

Två välbevarade stationer där stationsområdet i Virserum med sin gamla Pressbyråkiosk sticker ut. Dessutom kul med de gamla och fullt fungerande wirestyrda stångbommarna i Triabo.

Inga problem att hyra dressin så här utanför säsong. Bra service.

Christer Nytén


Mycket vackert, och roligt för hela familjen.

Jocke Johansson

Vi erbjuder flera olika sträckor att cykla dressin på:

Hultsfred – Målilla

Cykla längs med sjön Hulingen för att uppleva tallskogen passera innan du når fram till rastplatsen i Ödhult. Från Ödhult fortsätter cykelturen mot vackra Hesjön där det finns möjlighet att stanna för fika och grillning. Turen är 22 km som längst

Flaten – Gårdveda

Vår nyaste sträcka, med start vid den noggrant återskapade och upprustade Flaten station. Kika in i väntsalen innan ni ger er av norrut längs med ett varierat landskap med sjöar, ängar och skog. Turen är 12 km som längst.

Virserum – Åseda

Cykla från Virserums station och upplev Dackefejden på nära håll samtidigt som du trampar förbi gamla kulturlandskap och vackra sjöar. Missa inte den vackra stationsmiljön i Virserum med nostalgikiosk, telefonkiosk m.m. Turen är 53 km som längst.

Åseda – Virserum

Samm sträcka som den från Virserum till Åseda, men med start i Åseda. Här finns butiker, caféer m.m. så passa på att köpa med fika till turen innan ni trampar upp mot Hultanäs och därefter vidare mot Virserum. Turen är 53 km som längst.

Karta Virserum-Åseda

Cykla dressin sträckan Virserum – Åseda:

Dressinutlämningen sker på Virserums station som är mycket välbevarad i ett 50/60-talsutförande, med tillhörande Pressbyråkiosk, telefonkiosk, belysningsstolpar m.m. Parkering vid stationen.

3 km: Hjortöström, med rester av en kvarnruin med tillhörande damm. Strax efter hållplatsen finns en rastplats med fikabord. Söder om Hjortöstöm följer järnvägen det vackra landskapet längs Hjortesjön och förbi banvaktstugan i Aggatorp.

5 km: Mosstorps station beläget vid sjön Bridd. En mycket vacker miljö med utsikt längs sjön Bridd. Rastplats finns i bortre delen av stationsområdet, vid vägövergången.

9 km: passeras banvaktstugan Holm som är en av de bäst bevarade banvaktsstugorna längs hela banan.

10 km: Triabo. Här finns den största rastplatsen med fikabord, soptunna, gungorn för barnen m.m. Vägkorsningen är en av de äldst bevarade i landet.

15 km: Före detta banvaktsstugan i Häradskögle. Här finns en enklare rastplats, ta gärna med en filt om ni vill sitta i gräset.

17 km: Samhället Hultanäs med antikaffär och rastplats. Affären erbjuder även glass. Stationshuset som åter ägs av museijärnvägen och återställts i 50-talsutförande.

21 km: Sissehult hållplats passeras, krönet innan är högsta punkten på hela sträckan och ligger ungefär 250 meter över havet. En höjning på 125 meter jämfört med Virserum.

26 km: Vi närmar oss Åseda. Väl inne på stationen är du mitt inne i centrum med närhet till kaféer, mataffärer och restauranger!

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.