Information angående Covid-19

Man kan cykla dressin på sträckan från juni till augusti. Vi kommer att ordna så inte trängsel uppstår vid uthyrningen och det finns gott om rastplatser längs sträckan så ingen trängsel uppstår längs spåret.

Vi ber dig som besökare att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd vid ditt besök. Stanna hemma om du känner dig sjuk eller uppvisar symptom på covid-19. Tänk på handhygien, tvätta gärna händerna du börjar aktiviteten. Håll avstånd om ca 2 meter till andra personer.

Alla vi som möter gäster följer de rekommendationer och försiktighetsåtgärder som myndigheter anvisar, och vi är extra noggranna med rengöring av toaletter, dörrhandtag och föremål som vidrörs av många gäster. Gästerna har tillgång till handtvätt på toaletten.

Vi följer hela tiden läget, och om det förändras och följer eventuella nya rekommendationer.


Beskrivning av sträckan

Från Virserum kan du cykla hela vägen till Åseda, en sträcka på 29 km*. Du väljer själv hur lång sträcka som du vill cykla.

Dressinutlämningen sker på Virserums järnvägsstation. I Virserum finns en bilparkering, fikabord, väntsal och en nostalgisk och fint bevarad miljö runt stationen.

Efter cirka 3 km passeras Hjortöström, med rester av en kvarnruin med tillhörande damm. Strax efter hållplatsen finns en rastplats med fikabord. Söder om Hjortöstöm följer järnvägen det vackra landskapet längs Hjortesjön och förbi banvaktstugan i Aggatorp

Efter cirka 5 km passeras Mosstorps station. En mycket vacker miljö med utsikt längs sjön Bridd.

Efter cirka 9 km passeras banvaktstugan Holm. Stugan och trädgården är i järnvägens ägo och en av de bäst bevarade banvaktsstugorna längs hela banan. Här finns ett dass i ena änden av trädgården. Respektera att stugan kan vara uthyrd, se dig omkring innan du går allt för nära stugan.

Efter cirka 10 km passeras Triabo. Här finns en rastplats med fikabord, soptunna, lekplats för barnen mm. Bomanläggningen över vägen är en av de äldst bevarade i landet, ta gärna en extra titt på den!

Efter cirka 15 km passeras platsen för den före detta banvaktsstugan i Häradskögle. Här finns en rastplats med fikabord och soptunna. Omkring dig ser du en bit av ett levande jordbrukslanskap.

Efter cirka 17 km passeras Hultanäs. Har du cyklat så här långt kan det vara läge att pusta ut ett ta tag. I antikaffären precis vid plankorsningen kan du även köpa glass. I närheten av plankorsningen finns en rastplats med fikabord och soptunna. Strax därefter ligger det gamla stationshuset som ägs av Smalspåret. Kika dig gärna omkring, men respektera att stationshusets bostadsdel är privatbostad.

Efter cirka 26 km börjar du närma dig Åseda. Väl inne på stationen är du mitt inne i centrum med närhet till kaféer, mataffärer och resturanger!.

Resa till Virserum

Dressinutlämningen finns i Virserums stationshus. Adressen är Södra Järnvägsgatan 20, 577 71, Virserum. Här finns en parkering för bilar och cyklar. Vill du åka buss till Virserum så kolla på Kalmar Länstrafik. Från busshållplats Prästgatan har du cirka 5 minuters promenad till Virserums station.

Öppet

22/6 – 16/8 Dagligen. Vardagar start kl. 9 och. 13.30. Helger start kl. 10 och 14.

17/8-31/8 Lördagar-söndagar, start kl. 10 och 14.

Starttider

Måndag-Fredag   09.00 och 13.30
Lördag-Söndag    10.00

Betalning

Betala gärna direkt vid bokning för er och vår bekvämlighet. Betalning vid ankomst med kort eller swish. Kontantbetalning är möjlig men undvik det för allas säkerhet och hygien.

Boka dressiner

Öppet mån-fre klockan 8-18, lör-sön start kl 10. Öppna bokningen i fullskärm..

Öppettider

Dagligen 22/6–16/8. Boka smidgit online, drop-in i mån av plats. Telefonbokningen är öppen måndag – fredag 08.00-18.00.

Vardagar:

Cyklarna lämnas ut för cykling i 4 eller 8 timmar enligt nedan. Var på plats i god tid för information, betalning osv.

09.00 samt 13.30 (halvdag)

09.00 (heldag)

Lördagar och söndagar:

Cyklarna lämnas ut för cykling i 4 eller 8 timmar enligt nedan. Var på plats i god tid för information, betalning osv.

10.00 (halvdag)

10.00 (heldag)

Priser

Halvdag (4 timmar)

Vuxen (16 år och uppåt): 200kr

Barn (7-16 år): 100kr

Barn (0-6 år): Gratis i målsmans sällskap

Heldag (8 timmar)

Vuxen (16 år och uppåt): 400kr

Barn (7-16 år): 200kr

Barn (0-6 år): Gratis i målsmans sällskap

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik får 50% rabatt.

  • Alla som cyklar dressin ska före resan påbörjas läsa igenom trafikregler och skriva under ett avtal om dressinuthyrningen.
  • Kläder efter väder, tänk på att du är ute i naturen
  • Ta gärna med dig cykelhjälm
  • Respektera trafikregler och privat mark
  • Ta gärna med dig en fikakorg!