fbpx

Cykla dressin från Flaten

Rotera telefonen! För att kunna använda vår bokning på små skärmar behöver du hålla telefonen i landskapsläge.

Cykla dressin längs sjöar och vattendrag

Flaten till Gårdveda är vår allra nyaste sträcka och premiäröppnades för dressincykling sommaren 2020. En lite kortare tur på 12 km, tur och retur.

Sträckan börjar vid Flaten station, som föreningen köpte 2017 och rustat upp samt återskapat till 60-talsutförande. I väntsalen ser du klassiska biljettluckan innan du trampar iväg norrut mot Gårdveda.

Sträckan bjuder på ett varierat landskap med flera sjöar och vattendrag, såväl som lite skogspartier. Ett Småland i miniatyr helt enkelt.

Inte långt från stationshuset i Flaten hittar du Bageri Björkaholm, som erbjuder smarriga hembakta pizzor. Perfekt att ta med sig, eller kanske avnjuta efter dressinturen?

Cykla dressin från Flaten till Gårdveda, bilden visar rastplatsen i Gårdveda.

Öppettider

Priser

Halvdag(4 timmar)
Vuxen (16 år och uppåt)200kr
Barn (7-16 år)100kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskap

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik samt aktieägare i Smalspåret i Hultsfred AB får 50% rabatt på priset.

Bra att veta

I Flaten är samtliga dressiner av modellen med stol på sidan, där kan man sitta upp till 2 vuxna.

Foto: Olaf Lindström

Har du frågor om att cykla dressin? Få svar på de vanligaste frågorna.

Några ord från tidigare besökare:

Otroligt trevlig tur, kul att prova på dressin. Va lite orolig om vi skulle få plats. Men jag, gubben, hunden och picknicken fick plats på samma dressin utan problem.

Filippa


En cykla dressin var en riktigt trevlig upplevelse. Varje dressin har en sidostol där en god kamrat kan sitta.

Sebastian

Vi erbjuder flera olika sträckor att cykla dressin på:

Hultsfred – Målilla

Cykla längs med sjön Hulingen för att uppleva tallskogen passera innan du når fram till rastplatsen i Ödhult. Från Ödhult fortsätter cykelturen mot vackra Hesjön där det finns möjlighet att stanna för fika och grillning. Turen är 22 km som längst

Flaten – Gårdveda

Vår nyaste sträcka, med start vid den noggrant återskapade och upprustade Flaten station. Kika in i väntsalen innan ni ger er av norrut längs med ett varierat landskap med sjöar, ängar och skog. Turen är 12 km som längst.

Virserum – Åseda

Cykla från Virserums station och upplev Dackefejden på nära håll samtidigt som du trampar förbi gamla kulturlandskap och vackra sjöar. Missa inte den vackra stationsmiljön i Virserum med nostalgikiosk, telefonkiosk m.m. Turen är 53 km som längst.

Åseda – Virserum

Samm sträcka som den från Virserum till Åseda, men med start i Åseda. Här finns butiker, caféer m.m. så passa på att köpa med fika till turen innan ni trampar upp mot Hultanäs och därefter vidare mot Virserum. Turen är 53 km som längst.

Karta Flaten-Gårdveda

Cykla dressin sträckan Flaten – Gårdveda:

En härlig naturupplevelse som passar även den som inte vill cykla så långt. Flaten station är föreningens senaste tillskott i raden av vackra stationsmiljöer som rustats upp i 50/60-talsstil. Besök väntsalen och upplev nostalgin innan ni trampar iväg norrut mot Gårdveda.

Det här är vår allra nyaste sträcka, som öppnades under sommaren 2020.

0 km: Innan ni trampar iväg, passa på att besöka Bageri Björkaholm, som hjälper till att hyra ut cyklarna på sträckan. De erbjuder fikakorgar såväl som matigare alternativ som pizza. Allting går att få glutenfritt. En bit söder om Flaten finns även kafé tre systrar, som vi även rekommenderar varmt.

1 km: Första biten från Flaten så passerar du genom sommarstugeområden och upplever vackert sjölandskap längs banan.

3 km: Sandlid passeras och med det så lämnar vi sjölandskapet och kommer in i ett lite skogigare parti. Har ni tur kanske ni får se ett rådjur eller två.

4 km: Landskapet börjar öppna upp sig och övergår till mer sandig marker med mycket tallskog. Vi befinner oss nu i Emåns dalgång vilket syns på natur och fauna.

6 km: Välkommen till Gårdveda, en tidigare järnvägsknut med möjilghet att åka tåg i fyra riktningar. Idag finns bara järnvägen kvar norrut mot Hultsfred/Västervik, samt söderut mot Virserum/Åseda. Tidigare kunde man resa till såväl Vetlanda som Målilla härifrån.

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.