fbpx

Projekt rälsbussgarage

Hjälp oss att bygga ett rälsbussgarage i Virserum

Våra rälsbussar mår som alla förstår inte bra av att stå ute i alla väder året om. För att bryta den försämring av skicket det innebär, så har föreningen dragit igång ett stort byggprojekt med att få dem inomhus. Får vi presentera projekt rälsbussgarage!

Bilden som visar hur det ungefär är tänkt, har tagits fram av Lignarium snickeri som kommer att uppföra byggnaden. Vi har nu dragit igång projektet efter att ha fått okej av kommunen och söker nu bidrag av olika slag som hjälp till finansieringen.

Rälsbussgaraget i Virserum, bilden visar utan portar för att se interiören.

Swisha ditt bidrag till rälsbussgaraget
Swisha ditt bidrag till rälsbussgaraget

Att våra rälsbussar står ute i såväl regn som snö är självfallet inte bra, och något vi varit medvetna om. Nu har vi äntligen funnit en lösning. En del av er medlemmar har varit med och jobbat när vi de senaste åren målat våra rälsbussar.

Peter Christensen, ordförande i föreningen.

På den tomma gräsytan bredvid gamla Centralföreningen i riktning mot stationshuset i Virserum, kommer vi därför att uppföra ett rälsbussgarage. Garaget kommer att få två spår i bredd och bli drygt 50 meter långt för att få in tre rälsbussar på längden. Då det ska smälta in i miljön, som ju dessutom är byggnadsminne, kommer det att byggas på klassiskt vis och ha en rödfärgad träpanel.

Själva stommen, taket och en del annat, kommer Lignariums duktiga snickare att bygga, men vi kommer att ha möjlighet att göra en hel del själva för att spara pengar. Arbetsuppgifter man kan göra med begränsade förkunskaper kan t.ex. vara att spika panel eller måla rödfärg.

Redan nu kan man anmäla sitt intresse för att hjälpa till en dag eller flera med bygget. Vi kommer att börja med grunden efter vintern och takten bestäms sedan av vilka bidrag vi får av såväl er medlemmar som andra.

Projektstatus

2022-12-23: Bygglov är klart. Markarbeten beräknas börja i mellandagarna.

2023-06-01: Inspektionsgrav gjuten, markarbeten klara. En djupare grävning/sänkning av tomten mot första planen vilket fördyrat/försenat arbetet lite, men ger fördelen att bangården inte ligger lägre än rälsbussgaraget

2023-08-23: Takstolarna har nått Virserum från tillverkaren, de har tillverkats lokalt i Småland utanför Vetlanda. Arbete med grunden/plintar kan påbörjas och därefter resa själva stommen.

2023-11-15: Spårarbeten pågår innan vintern tar vid, markarbeten är klara och markplintar har placerats ut.

2024-04-14: Det ena spåret är färdigställt och makadamisering sker inom kort. Andra spåret börjar byggas inom kort.

Stöd projektet

Swish

Swisha valfritt belopp till 123 369 92 12, märk ”rälsbussgarage”. Det går även bra att använda qr-koden ovan!

Bankgiro

För över valfritt belopp till föreningens bankgiro 373-8093.

Bildgalleri

Projektering

Januari 2023

Juni 2023

November 2023

April 2024

Föreningen Smalspåret Växjö-Västerviks medlemstidning "Smalspårsinform"

Bli medlem i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Stötta bevarandet av smalspåret och byggnadsminnet

Vi är en ideell opolitisk förening som bevarar smalspåret och erbjuder dig att cykla dressin i Hultsfred, Flaten, Virserum och Åseda, samt åka nostalgitåg Virserum-Åseda. Som medlem stödjer du projektet ovan, och bevarandet av järnvägen och dess kulturmiljöer.

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.