fbpx

Cykla dressin från Hultsfred

Rotera telefonen! För att kunna använda vår bokning på små skärmar behöver du hålla telefonen i landskapsläge.

Cykla dressin genom musikaliska trakter

Hultsfred är hos många känt som musikstaden, mycket tack vare den historiska Hultsfredsfestivalen som under flera decennier präglat orten. Idag kan du uppleva god mat, shopping m.m. innan du trampar ut på smalspåret mot Målilla.

Du cyklar längs natursköna Herrstorpet, Första biten följer dressinsträckan Stångådalsbanan med tågtrafik mot Kalmar och Linköping, innan vi viker av upp genom skogen.

Ungefär halvvägs når vi första samhället, Ödhult. Här finns stationshuset bevarat, och strax norr om stationen är det en större rastplats, med bollplank för barnen, där du kan fika och ta en paus inför andra etappen av sträckan.

Från Ödhult trampar man vidare den sista halvmilen till Målilla sanatorium. Någon kilometer innan slutdestinationen passeras Hesjön. Vid sjökanten är det en större rastplats iordningställd, där du kan fika vid något av borden. Här finns även utedass om behovet tränger på.

Dressinrastplats vid Hesjön, cykla dressin Hultsfred - Målilla för att uppleva den vackra naturen på bilden.

Öppettider

Priser

Halvdag (4 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong (1/7-31/8)
Vuxen (16 år och uppåt)200 kr250 kr
Barn (7-16 år)100 kr125 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Heldag (8 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong (1/7-31/8)
Vuxen (16 år och uppåt)400kr500 kr
Barn (7-16 år)200kr250 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik samt aktieägare i Smalspåret i Hultsfred AB får 50% rabatt på priset.

Bra att veta

I Hultsfred är samtliga dressiner av modellen med stol på sidan, där kan man sitta upp till 2 vuxna.

Hitta till startplatsen
Under 2024 startar dressinerna från Hultsfred station. Vägbeskrivning, följ länken https://goo.gl/maps/UZ2b8PNMTbQ2GyB19

Foto: Per Pixel / Olaf Lindström

Har du frågor om att cykla dressin? Få svar på de vanligaste frågorna.

Några ord från tidigare besökare:

Otroligt trevlig tur, kul att prova på dressin. Va lite orolig om vi skulle få plats. Men jag, gubben, hunden och picknicken fick plats på samma dressin utan problem.

Filippa


En cykla dressin var en riktigt trevlig upplevelse. Varje dressin har en sidostol där en god kamrat kan sitta. Att cykla till Hesjön tar ca 1 timma. Det är en lagom sträcka. Hesjön är en underbar plats att bada och fika vid.

Sebastian

Vi erbjuder flera olika sträckor att cykla dressin på:

Hultsfred – Målilla

Cykla längs med sjön Hulingen för att uppleva tallskogen passera innan du når fram till rastplatsen i Ödhult. Från Ödhult fortsätter cykelturen mot vackra Hesjön där det finns möjlighet att stanna för fika och grillning. Turen är 22 km som längst

Flaten – Gårdveda

Vår nyaste sträcka, med start vid den noggrant återskapade och upprustade Flaten station. Kika in i väntsalen innan ni ger er av norrut längs med ett varierat landskap med sjöar, ängar och skog. Turen är 12 km som längst.

Virserum – Åseda

Cykla från Virserums station och upplev Dackefejden på nära håll samtidigt som du trampar förbi gamla kulturlandskap och vackra sjöar. Missa inte den vackra stationsmiljön i Virserum med nostalgikiosk, telefonkiosk m.m. Turen är 53 km som längst.

Åseda – Virserum

Samm sträcka som den från Virserum till Åseda, men med start i Åseda. Här finns butiker, caféer m.m. så passa på att köpa med fika till turen innan ni trampar upp mot Hultanäs och därefter vidare mot Virserum. Turen är 53 km som längst.

Karta Hultsfred - Målilla

Cykla dressin sträckan Hultsfred – Målilla:

En naturskön upplevelse som passar hela familjen. Vid stationen i Hultsfred hittar du vår dressincykling, här finns en bilparkering såväl som direkt anslutning från både tåg och buss.

Sträckan från Hultsfred är den som varit igång allra längst, här finns fina rastplatser, vacker natur och en lagom sträcka för dig som vill prova på att cykla dressin.

2 km: Första biten från Hultsfred så är det stationsområdet och ett skogsparti innan ni når öppen ängsmark. Du trampar parallellt med Stångådalsbanan innan Smalspåret viker av och uppför en backe, för att passera den andra banan på en bro.

5 km: Efter halva sträckan så når du samhället Ödhult. Här möttes förr godstågen, men idag möter du endast andra dressincyklister som kanske stannat för en fika eller grillning vid rastplasten. För de lite yngre cyklisterna finns även ett kul bollplank.

10 km: Hesjön är den fina pärlan på sträckan, här cyklar du rakt över sjön innan du når rastplatsen med samma namn. Behöver du så finns det tillgång till utedass. Även här finns gott om bänkar och platser för att stanna och fika, innan du trampar tillbaka eller tar sista kilometern till Målilla.

11 km: Målilla sanatorium är en klassisk gammal byggnad, passa på att ta en promenad på området och tänk tillbaka till svunna tider då det fungerade som lungtuberkulossjukhus. Byggt 1912 och invigt 1915 hade det som mest 300 patienter samtidigt.

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.