fbpx

Cykla dressin från Åseda

Rotera telefonen! För att kunna använda vår bokning på små skärmar behöver du hålla telefonen i landskapsläge.

Bra att veta

Åseda har nu stängt för säsongen, 2023. Vi hänvisar till Virserum som är samma sträcka men från andra hållet. I Åseda är de dressiner som kan förbokas blandat av äldre och nyare modell. Vissa har en stol på sidan och där kan man sitta 2 vuxna. Övriga dressiner kan man åka 1 vuxen och 1 barn på varje dressin, som mest. Vi kan ej garanterat dressiner med stol i Åseda, p.g.a begränsad tillgång.

Cykla dressin genom djupa skogar

Åseda är den sydliga ändpunkten på järnvägen och ligger 50 kilometer norr om Växjö. Som gammal järnvägsknut har här gått tåg mot Nässjö, Växjö, Västervik samt Kalmar. Idag är endast smalspåret kvar.

Dressinutlämningen sker vid Åseda järnvägsstation, vid Smalspårets röda kur intill bilparkeringen. Stationen ligger mitt inne i centrum med närhet till kaféer, affärer och restauranger.

Turen från Åseda börjar med en stigning under den första halvmilen, där du också passerar järnvägens högsta punkt, i närheten av Sissehults hållplats.

Härifrån är det tallskog och skiftande landskap med ängar, innan ni ankommer det lilla samhället Hultanäs. Stationen har de senaste åren återställts med väntsal, biljettlucka etc, efter 50 år i privat ägo.

I Hultanäs finns även en fin Antikaffär och Second Hand, passa på att fynda eller ta en svalkande glass, inför den kommande sträckan till Triabo. Triabo ligger 15 kilometer från Åseda och är halva sträckan till Virserum. Här finns en lekplats, rastplats och är den punkt de flesta väljer att cykla dressin till.

Sista biten från Triabo till Virserum övergår landskapet i mer granskog och man passerar ett flertal sjöar innan man slutligen trampar in till Virserum.

Cykla dressin från Åseda

Öppettider

Öpettider presenteras längre fram.

Priser

Halvdag (4 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong
Vuxen (16 år och uppåt)200 kr250 kr
Barn (7-16 år)100 kr125 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Heldag (8 timmar)För- och eftersäsongHögsäsong
Vuxen (16 år och uppåt)400kr500 kr
Barn (7-16 år)200kr250 kr
Barn (0-6 år)Gratis i målsmans sällskapGratis i målsmans sällskap

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik samt aktieägare i Smalspåret i Hultsfred AB får 50% rabatt på priset.

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik samt aktieägare i Smalspåret i Hultsfred AB får 50% rabatt på priset.

Foto: Karin Trygg / Olaf Lindström

Har du frågor om att cykla dressin? Få svar på de vanligaste frågorna.

Några ord från tidigare besökare:

Två välbevarade stationer där stationsområdet i Virserum med sin gamla Pressbyråkiosk sticker ut. Dessutom kul med de gamla och fullt fungerande wirestyrda stångbommarna i Triabo.

Inga problem att hyra dressin så här utanför säsong. Bra service.

Christer Nytén


Mycket vackert, och roligt för hela familjen.

Jocke Johansson

Vi erbjuder flera olika sträckor att cykla dressin på:

Hultsfred – Målilla

Cykla längs med sjön Hulingen för att uppleva tallskogen passera innan du når fram till rastplatsen i Ödhult. Från Ödhult fortsätter cykelturen mot vackra Hesjön där det finns möjlighet att stanna för fika och grillning. Turen är 22 km som längst

Flaten – Gårdveda

Vår nyaste sträcka, med start vid den noggrant återskapade och upprustade Flaten station. Kika in i väntsalen innan ni ger er av norrut längs med ett varierat landskap med sjöar, ängar och skog. Turen är 12 km som längst.

Virserum – Åseda

Cykla från Virserums station och upplev Dackefejden på nära håll samtidigt som du trampar förbi gamla kulturlandskap och vackra sjöar. Missa inte den vackra stationsmiljön i Virserum med nostalgikiosk, telefonkiosk m.m. Turen är 53 km som längst.

Åseda – Virserum

Samm sträcka som den från Virserum till Åseda, men med start i Åseda. Här finns butiker, caféer m.m. så passa på att köpa med fika till turen innan ni trampar upp mot Hultanäs och därefter vidare mot Virserum. Turen är 53 km som längst.

Karta Virserum-Åseda

Cykla dressin sträckan Åseda – Virserum:

Dressinutlämningen sker på Åseda station, belägen mitt i centrala Åseda. Parkering finns direkt intill stationen.

5 km: Sissehult hållplats passeras, krönet innan är högsta punkten på hela sträckan och ligger ungefär 250 meter över havet. Härifrån är det mestadels nerför till såväl Virserum som Åseda.

10 km: Samhället Hultanäs med antikaffär och rastplats. Affären erbjuder även glass. Stationshuset som åter ägs av museijärnvägen och återställts i 50-talsutförande.

15 km: Triabo. Här finns den största rastplatsen med fikabord, soptunna, lekplats för barnen m.m. Vägkorsningen är en av de äldst bevarade i landet.

16 km: Kort efter Triabo passeras banvaktstugan Holm som är en av de bäst bevarade banvaktsstugorna längs hela banan.

20 km: Mosstorps station beläget vid sjön Bridd. En mycket vacker miljö med utsikt längs sjön Bridd. Rastplats finns i bortre delen av stationsområdet, vid vägövergången.

25 km: Hjortöström, med rester av en kvarnruin med tillhörande damm. Strax före hållplatsen finns en rastplats med fikabord. Mellan Mosstorp och Hjortöstöm följer järnvägen det vackra landskapet längs Hjortesjön.

27 km: Du är nu framme i Virserum. Stationsmiljön är mycket välbevarad och återskapad till ett 50/60-talsutförande. Spana in Pressbyårkiosken, telefonkiosken, magasinsbyggnaden och stationshusets interiörer.

Om Föreningen Smalspåret
Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik är en ideell opolitisk förening bildad 1984, med över 1000 medlemmar.

Föreningen arbetar för att smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik, i sin nuvarande sträckning, bevaras och utvecklas. Läs mer om föreningen.