Information angående Covid-19

Man kan cykla dressin på sträckan från juni till augusti. Vi kommer att ordna så inte trängsel uppstår vid uthyrningen och det finns gott om rastplatser längs sträckan så ingen trängsel uppstår längs spåret.

Vi ber dig som besökare att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd vid ditt besök. Stanna hemma om du känner dig sjuk eller uppvisar symptom på covid-19. Tänk på handhygien, tvätta gärna händerna du börjar aktiviteten. Håll avstånd om ca 2 meter till andra personer.

Alla vi som möter gäster följer de rekommendationer och försiktighetsåtgärder som myndigheter anvisar, och vi är extra noggranna med rengöring av toaletter, dörrhandtag och föremål som vidrörs av många gäster. Gästerna har tillgång till handtvätt på toaletten.

Vi följer hela tiden läget, och om det förändras och följer eventuella nya rekommendationer.


Från Åseda kan du cykla norrut hela vägen till Virserum, en sträcka på 29 km. Du väljer själv hur lång sträcka som du vill cykla.

Dressinutlämningen sker vid Åseda järnvägsstation, vid Smalspårets röda kur intill bilparkeringen. Stationen ligger mitt inne i centrum med närhet till kaféer, mataffärer och resturanger!

Efter cirka 9 km passeras Hultanäs. Se dig gärna omkring runt stationshuset som ägs av Smalspåret, men respektera att stationshusets bostadsdel är privatbostad. Strax norr om stationshuset, vid plankorsningen, finns en rastplats med fikabord och soptunna. Strax intill plankorsningen ligger en antikaffär där du även kan köpa glass.

Efter cirka 12 km passeras platsen för den före detta banvaktsstugan i Häradskögle. Här finns en rastplats med fikabord och soptunna. Omkring dig ser du en bit av ett levande jordbrukslanskap.

Efter cirka 15 km passeras Triabo. Här finns en raspplats med fikabord, soptunna, lekplats för barnen mm. Bomanläggningen över vägen är en av de äldst bevarade i landet, ta gärna en extra titt på den!

Efter cirka 16 km passeras banvaktsugan Holm. Stugan och trädgården är i järnvägens ägo och en av de bäst bevarade banvaktsstugorna längs hela banan. Här finns ett dass i ena änden av trädgården. Respektera att stugan kan vara uthyrd, se dig omkring innan du går allt för nära stugan.

Efter cirka 23 km passeras Mosstorps station. En mycket vacker miljö med utsikt längs sjön Bridd. Respektera att stationshuset är privatbostad!

Efter cirka 26 km passeras Hjortöström, med rester av en kvarnruin med tillhörande damm. Strax efter hållplatsen finns en rastplats med fikabord. Söder om Hjortöstöm följer järnvägen det vackra landskapet längs Hjortesjön och förbi banvaktstugan i Aggatorp

Efter cirka 29 km är du framme vid Virserums järnvägsstation. Har du cyklat så långt kan det vara läge att pusta ut ett tag och se dig omkring runt den välbevarade stationsmiljön. Här har du nära till både Konsum och Ica.

Resa till Åseda

Dressinutlämningen finns i Åseda centrum, vid järnvägsstationen/busstationen, Här finns en parkering för bilar och cyklar. Vill du åka buss till Åseda så kolla på Kronobergs Länstrafik. Från busstationen i Åseda är det 50 meter till dressinutlämningen.

Öppet

22/6 – 16/8                      Dagligen

Endast förbokning, ingen drop-in! Bokning kommer öppna i slutet av maj på webben.

Starttider

Måndag-Fredag   09.00 och 13.30
Lördag-Söndag    10.00

Betalning

Betala gärna direkt vid bokning för er och vår bekvämlighet. Betalning vid ankomst med swish. Kontantbetalning är möjlig men undvik det för allas säkerhet och hygien.

Boka dressiner

Öppna bokningen i fullskärm..

Öppettider

Dagligen 28/6–19/8, Förbokning senast dagen innan.

Vardagar:

Cyklarna lämnas ut för cykling i 4 eller 8 timmar enligt nedan. Var på plats i god tid för information, betalning osv.

09.00 samt 13.30 (halvdag)

09.00 (heldag)

Lördagar och söndagar:

Cyklarna lämnas ut för cykling i 4 eller 8 timmar enligt nedan. Var på plats i god tid för information, betalning osv.

10.00 (halvdag)

10.00 (heldag)

Priser

4 timmar kostar 200 kr/pers/cykel

8 timmar kostar 400 kr/pers/cykel

Barn/ungdom (7-16 år) på flaket, 25 kr/timme.

Barn/ungdom (7-16 år) på egen dressin, halva priset.

Barn upp till 6 år gratis.

Medlemmar i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik får 50% rabatt.

  • Alla som cyklar dressin ska före resan påbörjas läsa igenom trafikregler och skriva under ett avtal om dressinuthyrningen.
  • Kläder efter väder, tänk på att du är ute i naturen
  • Ta gärna med dig cykelhjälm
  • Respektera trafikregler och privat mark
  • Ta gärna med dig en fikakorg!