Cykla dressin i vacker varierande natur med allt från storslagna sjöar, djupa skogar till öppna fält. Att cykla dressin är ett enkelt och hälsosamt sätt att komma närmare naturen, perfekt för hela familjen, kompisgänget, arbetskamraterna mm. Vi erbjuder dressincykling på tre olika sträckor av i Hultsfred, Virserum och Åseda.

Cykla dressin från Hultsfred

Turen börjar i Hultsfreds södra ände(Björkudd) och går genom ett varierat landskap med mycket tallskog. Utanför Målilla passerar dressinsträckan en vacker badsjö med rastplats. Turen är antingen 4h eller 8h(Halv/heldag).

Läs mer och boka.

Cykla dressin från Virserum

Dressincyklingen börjar vid stationen i Virserum, pittoreskt renoverad och återställd till 50/60-tals miljö, en sevärdhet i sig! Ni trampar rakt ut i naturen igenom en vacker lövskog. Dressinsträckan följer Virserumssjön på flera ställen med vackra utsikter över Dackebygden. I Hjortöström som ligger ungefär 3km söder om Virserum passerar ni den gamla kvarnruinen med tillhörande damm.

Sträckan fortsätter sen längs sjön Hjorten och passerar över sjön på en bank, med oerhört vackert landskap innan ni når fram till Aggatorp. Sträckan Virserum-Aggatorp är en av de vackraste sträckorna av Smalspåret enligt många tidigare cyklister. Från Aggatorp skiftar landskapet över till att passera genom djupa skogar långt från större vägar.

Ungefär vid halva vägen så når ni det lilla stationssamhället Triabo med rastplats och lekplats. Från Triabo fortsätter ni ner genom skogarna och når efter ungefär 7 kilometer till Hultanäs station. I Hultanäs finns även en populär antikhandel, passa på att ta en rast och spana efter fynd.

När ni lämnar Hultanäs så har ni cyklat genom alla tre län Smalspåret passerar, nämligen Kalmar, Jönköping och Kronoberg. Nu har ni strax under en mil till Åseda som är slutstation, först passerar ni dock den högsta punkten på hela Smalspåret, Sissehults hållplats. Hit skiljer det sig omkring 100 meter i höjd mot Virserum där turen började. Från Sissehult rullar ni lätt ner de sista 5 kilometrarna till Åseda som är slutstation. I Åseda finns affärer i närheten av stationen och ett café i det f.d. stationshuset.

Turens längd väljer ni själva, ni kan hyra 2 timmar, 4 timmar osv. Ni vänder då cyklarna när halva tiden gått och cyklar tillbaka till Virserum.

Läs mer och boka.

Cykla dressin från Åseda

Dressinturen börjar i Åseda, när ni hämtat ut era cykeldressiner så går turen först genom Åseda samhälle. Sträckan bjuder på riktiga småländska miljöer med djupa skogar, sjöar och små röda stugor med vita knutar. Nästa samhälle längs sträckan är Hultanäs, där finns det möjlighet att besöka den lilla antikhandeln, i gamla lanthandelns byggnad.

Hultanäs samhälle ligger precis på länsgränsen mellan Jönköpings och Kronobergs län och några kilometer längre bort ligger Kalmar län. Från Hultanäs till Triabo cyklar ni genom djupa skogarer och har en god chans till att få se något av skogens alla djur. I Triabo möts ni av den lilla hållplatsen och intilligande vägkorsningen som är unik med sina gamla vajerdrivna bommar. Från Triabo viker Smalspåret av från de större vägarna och går rakt genom skogarna ner till det gamla stationssamhället Mosstorp. Härifrån har ni ungefär 5 km till Virserum som är slutstation.

Sträckan fortsätter sen förbi den lilla banvaksstugan Aggatorp och vidare längs sjön Hjorten. Järnvägen följer sjön i ett par kilometer och  passerar över sjön på en bank, med oerhört vackert landskap innan ni når fram till Hjortöström. Sträckan förbi Hjortesjön är en av de vackraste sträckorna av Smalspåret enligt många tidigare cyklister.

Dressincyklingen i Åseda hyrs ut antingen halvdag(4h) eller heldag(8h).

Läs mer och boka.