fbpx

Smalspårsverkstad till Virserum

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik kommer att starta ett projekt i Virserum för att öka intresset bland ungdomar att underhålla järnvägsfordon och att lära sig äldre tiders teknik. I fjol skickade föreningen in en ansökan till Allmänna Arvsfonden om att starta ett projekt kring detta och strax före jul kom det glädjande beskedet att Allmänna Arvsfonden beviljat ett bidrag på drygt 1,4 miljoner kr.

 

Föreningen kommer att förvärva en verkstadsfastighet i Virserum och anpassa den till att kunna fungera som en järnvägsverkstad. Den aktuella fastigheten är belägen på Bonaregatan 3 i Virserum och nuvarande verksamhet flyttar ut under våren. I maj tar föreningen över lokalen och sedan börjar ett treårigt projekt med att anpassa lokalen till att kunna fungera för underhåll av järnvägsfordon.

 

Även om Arvsfonden stödjer projektet med en rejäl slant så kommer föreningen att behöva lägga ned både eget kapital och mycket ideellt arbete för att kunna förverkliga detta. Vi är därför mer än tacksamma för all hjälp som vi kan få.

 

Det är vår förhoppning att projektet ska bli till nytta både för föreningen och för bygden. När lokalen är anpassad till Smalspårets behov kan vi bedriva verksamhet året runt och dessutom hoppas vi stimulera intresset för flera att engagera sig i verksamheten.